Maandag 28 september 2015

Ik was weer vroeg wakker, rond 6 uur. Nadat ik mij gewassen en gekleed had, maakte ik een wandeling naar het strand dat slechts een tiental meters van mijn bungalow aflag. Ik keek naar rechts en ik zag al wat mensen op het strand.

Het strand en de ruige branding van de Indische Oceaan bij hotel l'Orchidee
Het strand en de ruige branding van de Indische Oceaan bij hotel l’Orchidee

Toen ik naar links keek, zag ik dreigende wolken boven de zee hangen. Zouden we straks regen krijgen?

Er hangen dreigende wolken boven de Indische Oceaan
Er hangen dreigende wolken boven de Indische Oceaan

Op deze ochtend namen we afscheid van Petra. Zij zou in de nacht van dinsdag naar woensdag vanuit Tana terugvliegen. Petra was soms eigenzinnig en af en toe erg kordaat, maar ze was ook meevoelend met de bevolking, enthousiast, grappig en aandoenlijk. Ik zou haar zeker gaan missen. Om zeven uur die ochtend namen we afscheid van haar. Met de boot vertrok ze samen met onze schipper terug naar Manambato, waar ze met Mamy en zijn gezin terug zou rijden naar Tana. Ze heeft ongetwijfeld veel indrukken in de reis op gedaan, die haar rondleidingen in de Hortus zullen verrijken.

We nemen afscheid van Petra, die met Mamy en zijn vrouw en kinderen terugreist naar Manambato
We nemen afscheid van Petra, die met Mamy en zijn vrouw en kinderen terugreist naar Manambato

Na het ontbijt loop ik met Jan, Corrie, Annelies, Herman en onze gids Justin naar het vissersdorp (Andranokoditra) dichtbij het hotel. Daarbij volgen we een stukje de spoorlijn. We hoeven niet bang te zijn voor aanstormende treinen, er is slechts een personentrein heen en een terug per week. Er rijden ook af en toe goederentreinen, maar die rijden uiterst langzaam.

De spoorlijn onderlangs hotel l'Orchidee
De spoorlijn onderlangs hotel l’Orchidee

We bezochten de medische post in het dorp, waar een verpleegster werkte. Dit was een post van categorie 1, dat betekent dat er niet standaard een dokter aanwezig is.  In de post vinden de vaccinaties plaats en gewonden kunnen worden geholpen.

De medische post (categorie I) van het dorp Andranokoditra
De medische post (categorie I) van het dorp Andranokoditra

Ik had ook graag de lagere school bekeken, maar het is nog schoolvakantie. Pas volgende week start het nieuwe schoolseizoen.  Toen we in het centrum van het dorp kwamen, kwamen van alle kanten weer dames met kralen aanzetten.  Op een bepaald moment waren Corrie, Jan en Annelies ingesloten door rekken met kralen.  Corrie en Annelies bezweken weer: we gingen met kralen en tasjes verder.

Corrie, Jan en Annelies zijn ingesloten door rekken met kralen bij het dorp Andranokoditra
Corrie, Jan en Annelies zijn ingesloten door rekken met kralen bij het dorp Andranokoditra

We gingen nog even langs het museum en daarna stelde Justin voor om kokosnoten uit een palm te halen. Een jongen uit het dorp klom omhoog in een kokospalm, die naast de spoorlijn stond. Met behulp van touwen werd een fibara omhoog gehesen en even later werden achtereenvolgens kokosnoten voor elk van ons per touw neergelaten. Toen de jongen beneden was, ging hij de kokosnoten vakkundig openmaken.

Een jongen heeft kokosnoten uit de boom gehaald en bewerkt ze nu, zodat we er uit kunnen drinken.
Een jongen heeft kokosnoten uit de boom gehaald en bewerkt ze nu, zodat we er uit kunnen drinken.

We dronken elk een kokosnoot leeg.

Jan drinkt zijn kokosnoot leeg.
Jan drinkt zijn kokosnoot leeg.
Annelies drinkt haar kokosnoot leeg.
Annelies drinkt haar kokosnoot leeg.

Daarna liepen we terug naar hotel l’Orchidee. Rond 12.00 uur kwam onze schipper Victorien terug met de boot, nadat hij Petra en her gezin van Mamy had afgeleverd in Manambato.  We hadden nog een lunch op het overdekte terras van het hotel l’Orchidee.

Lunch op het overdekte terras van hotel l' Orchidee
Lunch op het overdekte terras van hotel l’ Orchidee

Na de lunch stapten we met onze bagage weer in de boot.  Daarna vaarden we door het Pangalanes kanaal naar Tamatave.

We varen over het Canal des Pangalanes en de meren die het verbind
We varen over het Canal des Pangalanes en de meren die het verbind

Hoe dichter we bij de stad kwamen, hoe uitbundiger het water bedekt werd door bedden van de waterhyacint, Eichornia crassipes. Het water werd ook steeds groener, het was duidelijk dat het water heel erg geeutrofieerd was.

Steeds groter wordende delen van het kanaal waren bedekt met de waterhyacinth, Eichornia crassipes.
Steeds groter wordende delen van het kanaal waren bedekt met de waterhyacinth, Eichornia crassipes.

Aan het einde van de middag bereikten we de rivierhaven van Tamatave.

Aankomst in de rivierhaven van Tamatave
Aankomst in de rivierhaven van Tamatave

Daar werden we opgewacht door 3 tuktuks, die ons naar het Centre Lambahoany van George en Marcia brachten.

We werden bij het Centre Lambahoany ondergebracht in een aantal bungalows. Daarna wisselden we onder het genot van biertje onze ervaringen uit met die van George en Marcia. Tegen acht uur stelde George voor dat we naar een restaurant zouden gaan. Hij stelde restaurant Affiche voor en er werden 3 fietstaxi’s geregeld. Toen we bij het restaurant aankwamen, bleek dat anders te heten. Later hoorden we van George en Marcia dat de fietstaxi’s ons bedonderd hadden. Waarschijnlijk hadden ze ons naar het restaurant Ficus Nigrida gebracht, omdat ze daar provisie kregen.

Een gedachte over “Maandag 28 september 2015”

  1. Beste Fred, Annelies, Herman, Corrie en Jan,
    Blijkbaar hebben jullie weer een wifi-gelegenheid want ik zie dat het reisverslag is aangevuld. Ik ben weer veilig in Amsterdam wel met een longontsteking. De laatste dag heb ik met Mamy en zijn gezin op het rustige strand van Manambato doorgebracht dat was voor en hun een zeer luxe uitspatting! Er waren daar allemaal private strandjes voor de jetset van Madagaskar. We hebben bij Brickaville in een Malagassisch restaurant gegeten, want dat Vaza-eten vond Mamy te flauw, te duur en te kleine porties. Ik vond het wel een sfeervol gebeuren. Daarna nog 6 uur hobbelen in de bus tot Tana en daar werd ik een uur na zonsondergang afgezet bij Hotel Ariary. Ik mocht het hotel niet meer uit omdat de elektriciteit in grote delen van de hoofdstad was uitgevallen.. te gevaarlijk! De taxirit naar l’aéroport de Antananarivo was een beetje spooky, bijna een uur door onverlichte buitenwijken en verder geen verkeer of mensen op straat. Mijn vlucht kwam veel te laat in Parijs aan zodat ik met een longontsteking heel Charles de Gaulle moest doorrennen voor de aansluiting naar Schiphol. Het vliegtuig stond al ingeladen te wachten en ik werd zuurstof happend opgevangen door de Air France-stewardessen. Ik had het gehaald maar mijn bagage niet, die werd later aan huis gebracht.
    Ik wens jullie nog een prachtige trekking met mooie ontdekkingen in het natuurparadijs van Madagaskar.
    groetjes Petra

Reacties zijn gesloten.